Rusky vo finále v hádzanej zdolali Francúzky a získali zlato

21.08.2016 Celý región

Rio de Janeiro 20. augusta (TASR) - Víťazkami ženského hádzanárskeho turnaja na OH v Riu de Janeiro sa stali Rusky, v sobotňajšom finále zvíťazili nad Francúzkami 22:19. S bronzom sa museli uspokojiť Nórky, ktoré triumfovali nad Holandskom 36:26.

Ruské hádzanárky dokráčali k historicky prvému olympijskému zlatu pod hlavičkou Ruskej federácie bez jediného zaváhania, výbornú formu potvrdili aj vo finálovom stretnutí, v ktorom prehrávali len počas úvodných dvoch minút. Francúzsko môže byť aj napriek prehre vo finále spokojné, na konte má prvú medailu zo ženskej hádzanej na OH. Rusky na olympijskom tróne nahradili Nórky, ktoré vyhrali na OH v Pekingu 2008 aj OH v Londýne 2012.

Nórske hádzanárky, ktoré teda nezískali do svojej zbierky tretie olympijské zlato v rade, sa na hrách v Riu de Janeiro museli uspokojiť s bronzom. Nórky diktovali tempo stretnutia od úvodu, v priebehu troch minút odskočili súperkám päťgólovou šnúrou na 9:2. V druhom polčase sa Holanďanky márne snažili urobiť niečo s výsledkom a napokon prehrali rozdielom desiatich gólov.

"Po semifinále sme boli fakt sklamané, ale museli sme to hodiť za hlavu a ukázať Nórsku a našim trénerom, že hráme lepšie, ako sme hrali v semifinále," citovala agentúra DPA Marit Malm Frafjordovú. Nórsko si po 16 rokoch zopakovalo bronz z olympijského turnaja v hádzanej.

hádzaná - ženy:

finále

Francúzsko - Rusko 19:22 (7:10)

o 3. miesto

Holandsko - Nórsko 26:36 (13:19)

konečné poradie:

1. Rusko
2. Francúzsko
3. Nórsko
4. Holandsko
5. Brazília
6. Španielsko
7. Švédsko
8. Angola
 

Vyberte región